flag
ИНФОРМАЦИЯ
За нас
За Канада
Процедура
Гаранции
Консултация
ДРУГИ КАТЕГОРИИ
Комплекти Документи
Форма за Кандидата
Провинциални Програми
След Пристигането Ви
Държавни Такси
Нашите Услуги
 

 

 

Да бъдеш гражданин на дадена държава е не само привилегия, но и отговорност. Ако сте гражданин на две държави, тогава отговорноста Ви трябва да е двойна. Приемайки друго гражданство, Вие приемате и задълженията, които произтичат от този Ви акт.

 

Всяка държава сама определя политиката си що се отнася до двойното гражданство. Някои държави го позволяват, докато други не.

Считано от 15.02.1977г. канадското законодателство позволява на гражданите си да имат второ гражданство.
 


Предимство или недостатък

 

Да приемем че канадски гражданин има проблеми от правно или някакво друго естество и се намира в държава на която също е гражданин. В този случай канадската дипломатическа мисия не би могла да помогне почти по никакъв начин, защото това би се таксувало като намеса във вътрешните работи на съответната държава.

Ако имате същият проблем в държава на която не сте гражданин, канадските дипломатически представители биха направили всичко възможно (и невъзможно) за да Ви защитят.

Също така имайки два паспорта в себе си би могло да бъде проблем в някоя трета държава. Канадското правителство поощрява поданиците си с двойно гражданство да пътуват с канадските си паспорти и да се легитимират като канадски граждани.

 
От друга страна имайки второ гражданство, Вие имате предимството да се ползвате от редица социални придобивки или такива свързани с месторабота, които в противен случай не бихте имали.
Привързаноста към определени места и хора също може да е силен мотив.
Не на последно място друга причина да запзите двете си гражданства може да е продиктувана от чувството Ви за национална гордост и принадлежност.

Какво решение ще вземете е право на личен избор.